close
دانلود فیلم
آموزش پرورش کبک از ابتدا
دوشنبه 27 آذر 1396
سعی می کنیم در این مطلب سایت تخصصی علوم دامی، شما را به طور اجمالی با اهداف و نحوه پرورش صنعتی و فرآورده های تولیدی این پرنده خاص در شرایط ایران آشنا کنیم امید
جای تبلیغات شما
خرید شارژ
تبلیغات
جای تبلیغات شما
حامیان و همکاران

آموزش قدم به قدم

وب سایت آموزش های تخصصی و کاربردی و درآمد زا

بیمارستان مجازی

وب سایت جامع پزشکی و مهندسی پزشکی

وب سایت جامع پزشکی و سلامت

علوم دامی

وب سایت تخصصی علوم دامی
پنل کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
اخبار علوم دامی
مقالات کاربردی
گاو میش
گوسفند
بز
شتر
اسب
بوقلمون
پرورش اردک
پرورش کبک
زنبورداری
هدیه ها
محصولات
فیلم های آموزشی
نرم افزار های کاربردی
آمار سایت
  • آمار مطالب
  • کل مطالب : 157
  • کل نظرات : 45
  • آمار کاربران
  • کل کاربران : 1777
  • افراد آنلاین : 3
  • آمار بازدید
  • بازدید امروز : 185
  • گوگل امروز : 23
  • آی پی امروز : 41
  • بازدید دیروز : 1,217
  • گوگل دیروز : 180
  • آی پی دیروز : 305
  • بازدید هفتگی : 185
  • بازدید ماهانه : 13,978
  • بازدید سالانه : 286,784
  • بازدید کل : 658,008
  • اطلاعات
  • امروز : دوشنبه 27 آذر 1396
  • آی پی شما : 54.221.93.187
  • مرورگر شما :
مقدمه ای بر پرورش کبک
  • تعداد بازدید : 3954
  • مقدمه ای بر پرورش کبک

     نکاتی در باب آشنایی با کبک و پرورش کبک

     پرورش کبک

     

    اول از همه خواص گوشت کبک و تخم کبک

    گوشت کبک

    پروتئین های حیوانی مانند گوشت دام و طیور به دلیل داشتن مقادیر بالای عناصر کلسیم و فسفر، ویتامین های B کمپلکس، اسیدهای آمینه ضروری متیونین و لیزین و تعادل مناسب اسیدهای آمینه ضروری در مقایسه با منابع پروتئین گیاهی مانند سویا، ذرت و… ارزش بیولوژیکی بالاتری دارند.

    حال گوشت کبک نه تنها مضرات گوشت قرمز دام های بزرگ را که روزانه از سوی متخصصان پزشکی گوشزد می شود ندارد بلکه توانسته نیازهای مردم به تنوع گوشت سفید در بازار را برآورده کند و حتی به لحاظ طعم ومزه هم به بسیاری از گوشت های سفید همچون مرغ، بلدرچین و… ارجحیت دارد. چرا که گوشت این حیوان دارای طبیعت گرم بوده و زود هضم می باشد و خواص دارویی و درمانی فراوانی دارد که برای مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
       
    -  تقویت قوای جنسی
    -  برطرف نمودن ضعف عمومی بدن و درد مفاصل
    -  تقویت حافظه (درمان فراموشی)
    -  تقویت سیستم گوارشی
    -  پیشگیری از ابتلا به عوارض قلبی و عروقی (به دلیل کلسترول بسیار پایین)


    برخلاف تصور بسیاری افراد، خواص گوشت کبک پرورشی کمتر از نوع وحشی آن نمی باشد زیرا همان طور که اشاره شد در تغذیه این پرنده از مواد کاملا طبیعی استفاده می شود بنابراین گوشت حاصل، طعم و بوی طبیعی خود را حفظ می کند.

    وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت این پرنده نشان دهنده ارزش حیاتی آن است. مقدار پتاسیم این گوشت زیاد است و کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن و گوگرد موجود در آن نیز می تواند نیاز بدن را تامین کند. کانی های موجود در این گوشت به خوبی جذب بدن می شود و به همین جهت زمینه مواد مورد نیاز بدن را در دسترس سلول قرار می دهد.
     
    امام موسی کاظم علیه السلام می فرمایند: گوشت کبک ساق را محکم می کند و تب را می برد
     
    لازم به توضیح است که علاوه بر گوشت کبک، مغز سر، جگر خام، زهره، بیضه و… این پرنده در درمان بیماری هایی هم چون یرقان، صرع، تقویت چشم و حافظه، لاغری و… نیز مفید است.

     

    تخم کبک

    تخم كبك به رنگ سفيد مايل به زرد با لكه های كوچك قهوه ای است اين لكه ها شكل و اندازه متنوع دارند. تخم اين پرنده بيضوی و دوكی شكل است و نوك تيز آن كاملاً مشخص می باشد. وزن تخم از 16 تا25 گرم است.

    تخم كبك در مقايسه با تخم مرغ، به مراتب ارزش غذایی بالاتری دارد. تخم كبك به علت درصد پروتئين زیاد و درصد چربی کم مصارف فراوانی داشته و برای درمان بعضی از بيماريها مانند ضعف اعصاب ناراحتی های روانی و بيخوابی موثر است. به دلیل سريع الهضم بودن تخم کبک، از آن برای برطرف نمودن ضعف عمومی بدن، پرورش قوای فكری، تقويت قوای جنسی و تقويت دستگاه گوارش استفاده می شود. تخم کبک برای کودکان، مادران باردار و شیرده، افراد مسن و کسانی که نیاز به پروتئین با جذب بالا دارند بسیار مفید می باشد.

    ترکیبات تخم کبک تقریباً شبیه تخم بلدرچین می باشد بنابراین از لحاظ فسفر، آهن، ويتامين B1(تيامين) ويتامين B2(ريبوفلاوين) بسیار غنی می باشد. وزن و اندازه تخم کبک حدود 1.5 برابر تخم بلدرچین و حدود یک سوم تخم مرغ می باشد.

    تخم کبک به دلیل خصوصیات ژنتیکی کبک و شرایط پرورش بسیار خوش طعم، لذيذ و مقوی است. انواع اسيدهای آمينه كمياب كه در ساير منابع پروتئينی محدود می باشند، در تخم اين پرنده به وفور وجود دارد. به همين دليل پزشكان براي افراد مسن كه احتياج به ترميم سلولهای از دست رفته بافتهای خود دارند و برای حفظ و بازيابی سلامت و شادابی ایشان، مصرف تخم كبك را تجويز می نمايند. از طرف ديگر وجود عناصر معدنی كمياب و ويتامينهای مورد نیاز بدن در تخم اين پرنده آنرا به دارويی معجزه آسا برای درمان امراض صعب‌العلاجی همچون آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب و يا حتی در ناراحتيهاي روانی و عقب افتادگيهای جسمی و همچنين بيخوابی تبديل كرده است. به هر حال تخم كبك برای كودكان رشد سريع و صحيح، برای نوجوانان هيجان و جنب و جوش، برای جوانان نشاط، برای ميانسالان تندرستی و اطمينان و براي كهنسالان سلامت مجدد و تمديد قوا و شادابی را به ارمغان می آورد.

    تخم کبک از لحاظ ترکیبات بسیار متناسب با نیازهای بدن انسان بوده و مصرف چند عدد از آن در روز می تواند بیشتر احتیاجات غذایی بدن را تامین کند. برای استفاده از تخم کبک می توانید در وعده صبحانه خود 3 یا 4 عدد تخم کبک را بصورت آب پز و یا نیمرو بدون یا با روغن کم میل نمایید. این مقدار مصرف حداقل شما را حدود 5 ساعت سیر نگه داشته و تقریباً تمام نیازهای بدن شما را تامین می کند. مصرف بیش از اندازه تخم کبک همانند تخم مرغ می تواند مشکلاتی را برای بدن ایجاد نماید بنابراین می توانید از تخم کبک بصورت روزانه ولی در تعداد محدود بین 3تا5 عدد در روز استفاده نمایید. تخم کبک به دلیل اندازه نسبتاً کوچک آن حدود 6دقیقه آب پز می شود. بنابراین از آب پز کردن طولانی مدت آن خودداری نمایید. عدم وجود هر گونه مواد افزودنی غيرطبيعی و غيرمفيد همچون هورمونها و آنتی بيوتيكها كه جداً سلامت انسان را تهديد می كنند، دليل ديگری بر كيفيت طبيعی و مطلوب تخم كبك می باشد.




    و حالا توضیحاتی بیشتر


    در لهجه های مختلف فارسی به آن خاسه کو، زرج، ژرژ، کو، کوک می گویند.

    این پرنده در شرایط پرورشی عموما 400 تا 600 گرم وزن دارد. در شرایط طبیعی وزن کبک نر بالغ (سویه ایرانی) از 510 تا 800 گرم و وزن کبک ماده بالغ از 450 تا 680 گرم متغیر است.

    اندازه این پرنده 31 تا 35 سانتیمتر می باشد که اندازه پرنده نر بزرگ تر است.

    ترکیب پرها در هر دو جنس نر و ماده یکسان است. رنگ این پرنده قهوه ای مایل به خاکستری در بالای بدن و زرد کمرنگ در قسمت شکم است. یک خط سیاه از قسمت جلوی سر آغاز شده و پس از انشعاب و عبور از چشم ها و گردن، در قسمت بالای سینه تمام شده و سر وسینه خاکستری پرنده را از قسمت سفید رنگ گلو جدا می کند. پهلوی پرنده با ترکیبی از رنگ سیاه و شاه بلوطی متمایل به سفید پوشانیده شده است و پرهای انتهایی بال به رنگ شاه بلوطی هستند.

    منقار، لبه پلک ها، ساق و پاهای کبک بومی ایران به رنگ صورتی تا قرمز سیر هستند. وجود یک سیخک کوچک در قوزک پا معمولا از مشخصات جنس نر این پرنده است.

    کبک های نابالغ به رنگ قهوه ای و خاکستری هستند. البته رنگ کبک ها در زیستگاه های طبیعی بسته به موقعیت جغرافیایی منطقه ممکن است دچار تغییرات اندکی شود.

    این پرنده زیست گاه خود را در مناطق ناهموار و سخت، دره ها با درختان پراکنده و در مناطق کوهستانی انتخاب می نمایند. معمولا 4 تا 5 پرنده با هم دیده می شوند ولی در پاییز در دسته های 50 تایی نیز مشاهده می شوند. غذای این پرنده را درشرایط طبیعی شامل علف ها و دانه های آن ها، برگ گیاهان و حشرات تشکیل می دهند. هم زمان با تغذیه، مقدار زیادی سنگ ریزه نیز می بلعد.

    فصل آشیانه سازی برحسب ارتفاع منطقه جغرافیایی متغیر است ولی معمولا بین اردیبهشت و تیرماه بوده و گاهی تا اواسط تابستان طول می کشد. آشیانه خیلی ساده و روی زمین زیر یک صخره یا درختچه و در پناه توده ای از گیاهان بنا می گردد.

    کبک ها در هنگام صبح و بعد از ظهر در روی زمین به چرا مشغولند، آنها مهاجرت نمی کنند و جابه جایی های فصلی آن ها فقط در ارتفاع است. پرواز کبک در هنگام احساس خطر انجام می شود و به مسافت های کوتاه و در سراشیبی محدود است. کبک ها در هنگام شب زیر بوته ها و داخل صخره ها به سر می برند و نرها به طور فعال از قلمرو خود دفاع می کنند.

    کبک ها در حالت های گوناگون از صداهای مختلف استفاده می کنند که به سه دسته تقسیم می شوند: هشتاری، جنگی و جنسی. بیشترین صدایی که از کبک شنیده می شود آوای Chuck، Chuck،... است که از هر دو جنس نر و ماده بر می آید. در هنگام احساس خطر، به سرعت به سوی حاشیه بالایی کوهستان می دود. پروازی پر سرو صدا دارد و پرنده ای اجتماعی است. 

     

    و اما  شروع کار

    بیش از هر چیز، می بایستی هدف از پرورش کبک مشخص و تعریف شود. سه هدف مجزا و بعضاً طبق شرایطی توأم به شرح زیر می تواند در پرورش کبک مورد توجه قرارگیرد.

    پرورش کبک مولد.

    تولید جوجه یک روزه.

    تولید نیمچه گوشتی.

    در پرورش کبک مولد؛ کبک دار، جوجه یک روزه را تا حد نیمچه (نیمچه تخم گذار) پرورش داده و با تعیین جنسیت آن ها به نسبت سه پرنده ماده به همراه یک پرنده نر در سن حدود 5 الی 6 ماهگی به فروش می رساند.

    به منظور تحقق هدف دوم یعنی تولید جوجه یک روزه، نیاز به پرورش گله مادری می باشد. در این واحدها، کبک های ماده با رسیدن به سن بلوغ جنسی، جفت گیری نموده و شروع به تخم گذاری می نمایند. تخم ها روزی سه بار جمع آوری و پس از ضدعفونی در محلی مخصوص منتظر ورود به دستگاه جوجه کشی، نگه داری می شوند. در دستگاه جوجه کشی پس از حدود 24 روز جوجه های تازه متولد شده به عنوان جوجه یک روزه به پرورش دهندگان کبک گوشتی فروخته می شوند.

    پرورش دهندگانی که هدف سوم را دنبال می کنند، جوجه های یک روزه را به بلوغ فیزیکی در سن 12 تا 14 هفتگی رسانیده و کبک های به اصطلاح پروار خود را روانه کشتارگاه می نمایند.

     

    سعی کردیم در این مطلب سایت تخصصی علوم دامی، شما را به طور اجمالی با اهداف و نحوه پرورش صنعتی و فرآورده های تولیدی این پرنده خاص در شرایط ایران آشنا کنیم امید است بتوانیم در مطالب بعدی اطلاعات جامع و با جزئیات بیشتری را در زمینه هریک از موارد پرورشی، تغذیه، تولیدمثل، اخذ مجوز راه اندازی واحدهای صنعتی پرورش کبک و… در اختیار شما قرار دهیم.

     

    نویسنده : مدیر سایت تاریخ : شنبه 18 مهر 1394 امتیاز :
    موضوعات : پرورش کبک ,
    برچسب ها : پرورش کبک , گوشت کبک , تخم کبک , آموزش پرورش کبک , آشنایی با کبک ,

    سپس در صفحه ظاهر شده کد امنیتی را وارد کرده و اینتر را بزنید و سپس ایمیل خود را تائید نمایید
    مطالب مرتبط
  • مطالبی که شما از آن ها خوشتان خواهد آمد...
  • نظرات
  • در قمست نظرات مشکلات و پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در جریان بگزارید.

  • نام
    ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
    وبسایت
    :) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
    نظر خصوصی
    مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
    کد امنیتی